Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Elektrische bedrijfswagens hot or not

maandag 27 januari 2020
Meer en meer ondernemers en ZZP’ers zien de voordelen van elektrisch rijden, maar het onderwerp leeft vooral ook voor personenwagens. Hoe zit het met elektrisch rijden voor bedrijfswagens, is het ook interessant?
Meer en meer ondernemers en ZZP’ers zien de voordelen van elektrisch rijden, maar het onderwerp leeft vooral ook voor personenwagens. Hoe zit het met elektrisch rijden voor bedrijfswagens, is het ook interessant?

Misschien denk je dat de actieradius te laag is om elektrisch te rijden. Toch zal je versteld zijn hoe snel die toeneemt met de huidige vloot aan elektrische bestelauto’s. Neem bijvoorbeeld Hyundai. Hyundai gaat samenwerken met Arrival, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde start-up van elektrische voertuigen. De overeenkomst moet de transformatie naar schone mobiliteit verder versnellen. Hyundai wil vooroplopen op het gebied van elektrificatie en hoopt in 2025 tot de drie grootste fabrikanten van batterij-elektrische en waterstof-elektrische auto’s te behoren. Met het partnerschap met Arrival is een investering van 100 miljoen euro gemoeid.

Wanneer is elektrisch rijden zakelijk financieel aantrekkelijk? Misschien schrik je terug van de aanschafprijs ten opzichte van auto’s die traditioneel op fossiele brandstoffen rijden. Maar wacht, die is niet zo hoog als dat die lijkt. De overheid stimuleert namelijk elektrisch rijden, en dat levert je als ondernemer allemaal interessante aftrekposten op. En die maken rijden op elektriciteit ineens heel interessant. Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.
Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Toch zullen er ook absoluut ondernemers zijn waarvoor de voordelen van elektrische bedrijfswagen (nog) niet op gaan. Bijvoorbeeld omdat er weinig tijd is voor laden of omdat er grote afstanden overbrugd moeten worden. Hoe zit het de laadmogelijkheden? De komende vijf jaar krijgen de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht er op straat ten minste twintigduizend laadpunten voor elektrische auto's bij.  De uitbreiding van het aantal laadpalen past binnen de strategie van het kabinet om tegen 2030 de helft van alle auto's elektrisch te laten rijden. Om al die elektrisch bestuurders van stroom te kunnen voorzien, zijn 500.000 oplaadpunten nodig.

Het laden van een bedrijfswagen hoeft niet moeilijk te zijn. Een laadmogelijkheid op het bedrijf of thuis wordt steeds eenvoudiger.
De voordelen van elektrisch rijden op een rij:
Veel economische stimulering vanuit onder andere de overheid en provincies zorgt ervoor dat een elektrische bedrijfswagen in veel gevallen redelijk voordelig kan worden aangeschaft, met name door ondernemers.
Een elektrische bedrijfsauto is stil.
  • Elektrisch rijden heeft als bijkomend voordeel dat het optimale koppel vrijwel altijd bereikbaar is.
  • Het is beter voor het milieu.
  • Elektrisch rijden is goedkoper.
  • Onderhoudskosten zijn lager.
Heb je meer informatie over de inrichting van bedrijfswagens klik dan hier
Laden
Laden