Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Het belang van winterbanden

maandag 13 juni 2016
Het is bij iedereen wel bekend dat winterbanden in de regenachtige maanden vele voordelen bieden. Maar waarom bieden deze dat zoveel voordelen als het gaat om de veiligheid? Welke winterband is dan de beste? En ben je verplicht met winterbanden te rijden? In deze blog van Bott zullen we je hier alle antwoorden op geven.
In de herfst en winter kan het erg glad zijn op de weg. Met jouw bedrijfswagen word je daar door het regelmatig gebruik vaak mee geconfronteerd . Gewone autobanden hebben meer moeite om tijdens slechte weersomstandigheden goed grip te houden. Winterbanden bieden tijdens dit slechtere weer meer veiligheid. Winterbanden bieden al voordeel als de temperatuur lager is dan 7° of als er veel regen valt.
Naast winterbanden is een goede bedrijfswageninrichting ook belangrijk voor je veiligheid.

Wat is een winterband nu precies?

Een winterband is, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal ontworpen voor het rijden in koude omstandigheden en op sneeuw. Het verschil tussen een zomer- en winterband zit hem onder andere in het gebruik van andere soorten rubber en het profiel. Een winterband is gemaakt van veel zachter rubber en heeft een speciaal profiel dat zorgt voor een betere afvoer van water en sneeuw. Het zachte rubber zorgt voor een betere grip bij koudere temperaturen.
 

Welke winterband is het beste?

Voor het behalen van de aanduiding ‘winterband’, dat aangegeven wordt met een symbool van drie bergjes met een sneeuwvlok, worden de banden in Europa getest middels een remtest. Het symbool geeft dus slechts aan dat de band aan de minimale eisen voldoet. Er bestaat dan ook een grote verscheidenheid aan kwaliteit onder de vele verkrijgbare winterbanden. Laat je dus goed adviseren of bekijk op internet de diverse winterbandentesten.

Is het verplicht met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden?

Om hier direct antwoord op te geven, in Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op de weg. Natuurlijk dienen de gemonteerde banden wel voldoende profiel te hebben (voldoen aan de wettelijke normen). Ook in Zwitserland en Frankrijk is het niet verplicht om met winterbanden te rijden, mits anders word aangegeven met verkeersborden. Natuurlijk wordt het wel geadviseerd. In tegenstelling tot Nederland, is het in Duitsland wel verplicht om met winterbanden te rijden. Dit kun je zelf makkelijk controleren, let er op of er op je band een zogenaamd ‘Alpine-symbool’ (een sneeuwvlokje) staat. Banden met een M+S (modder en sneeuw) aanduiding zijn niet voldoende. Let hier dus goed op wanneer je met winterse omstandigheden naar Duitsland gaat. Ook wanneer je naar Oostenrijk gaat dient de auto voorzien te zijn van winterbanden. Hier is het verplicht van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden.

Winterbanden in beeld:

Het is dus duidelijk dat winterbanden meer veiligheid bieden tijdens de wintermaanden dan zomerbanden. Bekijk onderstaande video van ‘On The Road’ in samenwerking met het Sefety Experience Center (SEC) om het nut van een winterband in de praktijk te zien.

Laden
Laden