Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Je bedrijfswagen leasen? Welke leasevorm past bij jou?

dinsdag 28 april 2020
Er bestaan verschillende leasevormen. Er zijn zoveel aanbieders, hoe maak je nu de juiste keuze. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen financial lease en operational lease voor je op een rij. Hopelijk kun jij na het lezen van ons blogartikel een goede keuze maken tussen financial lease of de vormen van operational lease.

Wat is financial lease
Financial lease is eigenlijk een zakelijke financiering, een lening dus. Je koopt een bedrijfsbus en betaalt deze in termijnen aan ons terug. Hierdoor komt de lease bedrijfswagen op jouw balans te staan, want je bent economisch eigenaar. Als je alle termijnen hebt voldaan, ben je ook juridisch eigenaar. Je bent vanaf de eerste dag eigenaar van je bedrijfswagen
Operational lease 
Er zijn meerdere vormen van operational lease
Netto operational lease
Netto operational lease is eigenlijk hetzelfde als financial lease. Het is een vorm van huurkoop, waarbij je aan het einde van de looptijd de mogelijkheid hebt om eigenaar te worden van het geleasede goed. De bedrijfswagen staat niet op je balans
Full operational lease
Full operational lease betekent dat alle kosten rond het gebruik van de auto in het leasecontract worden opgenomen. Het is de meest complete vorm van leasen. Je betaalt een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij, die vervolgens verantwoordelijk is voor alle kosten die het gebruik van de auto met zich meenemen, zoals :
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Verzekeringskosten
  • Kosten voor onderhoud, reparaties en (winter)banden
  • Kosten voor schadeafhandeling
  • Pechhulp in Europa
  • Afschrijvingskosten
  • Rente
  • Vervangend vervoer
De bedrijfsbus staat niet op je balans
Als je het dus puur juridisch bekijkt: Financial lease geeft controle. Je schaft de bedrijfswagen zelf aan je en wordt direct eigenaar. Omdat je zelf eigenaar bent van de bedrijfsbus, komt deze op je balans te staan. Dat kan fiscale voordelen bieden. Zo kun je mogelijk gebruikmaken van investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven.
Let wel een financial lease heb je als schuld op je balans te staan. Dit kan betekenen dat de solvabiliteit van je bedrijf (eigen vermogen/balanstotaal) afneemt. De solvabiliteit is een ratio waar veel financiers naar kijken bij de beoordeling van je bedrijf.
Bij operational lease moet je de bedrijfswagen aan het einde van het leasecontract inleveren, en dat terwijl je jarenlang hebt betaald. Bij netto operational lease heb je vaak wel de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel over te nemen. Daar betaal je dan een afgesproken bedrag voor.
Welke leasevorm bij je past, is afhankelijk van het soort investering dat je wilt doen, de financiële situatie van je bedrijf en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Vind je het belangrijk om zelf eigenaar te zijn of wil je volledig worden ontzorgd?
Nu kun je bij het leasen van een bedrijfswagen er voor kiezen om ook de inrichting mee te leasen. Dit kan samen in de operational lease maar er is ook nog een ander optie.
De bedrijfswagen lease je middels operational lease en de inrichting lease je apart in een ‘financial lease’ constructie. Dan blijf jij de eigenaar van de bedrijfswageninrichting .
Ben je op zoek naar een goede, veilige inrichting welke vele jaren mee gaat en dus erg interessant is voor o.a. deze financial lease constructie? Kijk dan eens naar de bedrijfswageninrichtingen van bott: https://www.bott.nl/nl-nl/
Laden
Laden