Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Blog: stress op de weg in je bedrijfswagen

donderdag 12 december 2019
Met je bedrijfswagen ben je vaak onderweg. Dikke kans dat je dan vaak al gestrest aan je werkdag begint.
Lang wachten voor stoplichten , geen ruimte krijgen tijdens het invoegen en je staat ook nog in de file.

Met je bedrijfswagen ben je vaak onderweg. Dikke kans dat je dan vaak al gestrest aan je werkdag begint.
Lang wachten voor stoplichten , geen ruimte krijgen tijdens het invoegen en je staat ook nog in de file. Dan ook nog die Audi achter je die irritant aan het bumperkleven is, ja daarvan kun je in de stress raken. Je bent niet de enige die zich zo voelt tijdens het rijden. 72 procent van de Nederlanders heeft weleens last van stress in de auto, bleek uit onderzoek van AutoScout24.
Wanneer je een langere periode veel stress ervaart, kan dit ook een aanleiding zijn voor het ontwikkelen van rijangst. Stress geeft lichamelijke en psychische klachten, zoals hartkloppingen, zweten, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd zelfvertrouwen.
Wat zijn dan oorzaken van stress in je bestelwagen?
  • Te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak of levering
  • De onderlinge werksfeer tussen een collega of manager
  • Het werk niet op tijd af krijgen
  • Geen parkeerplaats kunnen vinden
  • Inparkeren in een klein parkeervak of fileparkeren
  • Het schuiven van je gereedschap of lading ( dan wordt het echt tijd voor een bott vario3 bedrijfswageninrichting )
  • Met te weinig brandstof rijden
Al dit soort zaken leveren dus stress op in je bedrijfswagen maar hoe zit het met stress die bestuurders van een bedrijfswagen oproept bij andere weggebruikers?
Sowieso hebben automobilisten vaak een vooroordeel als het om bestuurders van bedrijfsbusjes gaat. Ze rijden te hard, lappen de verkeersregels aan hun laars en hebben maling aan hun mede weggebruikers, maar is dit ook zo?
Onderzoek van Verizon Connect
Uit onderzoek van Verizon Connect blijkt wel dat onveilig rijgedrag toeneemt onder bestuurders bedrijfswagens. Bijna de helft van de ondervraagden (44 procent) geeft toe het te hard rijden simpelweg niet in de gaten te hebben. Daarnaast rijdt 42 procent van de bestuurders van bedrijfswagens te hard om zich aan te passen aan het overige verkeer.
Naast te hard rijden houden de bestuurders van bedrijfswagen er ook op andere vlakken een onveiliger rijstijl op na. Zo geeft meer dan een kwart van de ondervraagden (28 procent) aan zijn telefoon niet altijd handsfree te gebruiken tijdens het rijden, in 2017 was dit nog 25 procent zoals te lezen valt in het onderzoek van Verizon Connect.
Wat kunnen werkgevers hieraan doen? 
Je bedrijfswagens laten bestickeren. Bijna zeven op de tien bestuurders (68,3 procent) zijn zich dan namelijk extra bewust van het rijgedrag. Oftewel dat de kans om zich te gedragen op de weg groter is wanneer je rijdt in een bedrijfswagen waarop de naam van het bedrijf het bedrijfslogo te zien is. Hierdoor rijden de rijdende werknemers dus veiliger EN je hebt tevens reclame op de weg voor je bedrijf.
Daarnaast kun je natuurlijk zorgen voor minder stress bij de bestuurder van de bedrijfswagen door een veilige bott vario 3 inrichting te laten monteren.
Aan het laden
Aan het laden