Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

De top 3 autoschades

woensdag 26 juni 2019
Autoschade is naast een bekeuring misschien wel het meest gehate onderdeel van het automobilist zijn. De charme van onze auto of bedrijfswagen zit hem er juist in dat je zonder problemen instapt, wegrijdt en op de plaats van bestemming aankomt. Toch is autoschade soms onvermijdelijk en in allerlei varianten aan de orde.Klein detail: Onderzoek ( ZZP Barometer ) wijst uit dat mensen met een auto van de zaak een lager risico hebben om bij een ongeluk betrokken te raken: gemiddeld 3,3 ongelukken per miljoen kilometer, tegen een landelijk gemiddelde van 4,7. In dit artikel: De top 3 veelvoorkomende autoschades en hoe je ze voorkomt.

1. Het Paaltje

Paaltjes. We haten ze. Zeker als ze zich verstoppen net achter je bumper en we ze dus over het hoofd zien, met als gevolg een beschadiging aan je auto. Niet alleen zuur, maar vaak ook maar wegens één oorzaak: je eigen onoplettendheid. Haast, drukte of gewoon het maandagmorgen gevoel zorgen ervoor dat we niet altijd even alert zijn bij het vertrekken en auto rijden. Hoewel het een beetje eenvoudig is om te zeggen, is opletten de beste tip in dit soort situaties. Automobilisten geven ook aan dat wanneer ze zich aanwennen zich bij het instappen en uitstappen (zeker op onbekende locaties) even goed te richten op hun omgeving, zij zo vaak de potentiële ‘paaltjes’ van de omgeving al kunnen identificeren. Zo voorkom je dat je (bedrijfs) auto ter reparatie in een werkplaats terecht komt.

2. Het Sterretje

Wat minder onze eigen schuld is het sterretje. Opspattende steentjes op de route waar aan de weg wordt gewerkt, een stukje lading van een tegemoetkomende vrachtauto.. de oorzaak hoeft niet groot te zijn om een vervelend probleem te geven, zeker wanneer een sterretje zich in je blikveld bevindt. Het grootste gedeelte van de schades kunnen worden verholpen door gebruik te maken van de speciaal ontwikkelde hars. Na het zorgvuldig verwijderen van vocht en lucht in de beschadiging wordt er, onder hoge druk, een kleine hoeveelheid glasheldere kunsthars in de beschadiging gebracht. Deze hars wordt daarna onder invloed van UV licht uitgehard waardoor de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terug krijgt. Houd er hier rekening mee dat wanneer een sterretje niet wordt gerepareerd, dit tot een scheur kan leiden en bij een locatie in je blikveld, betekent dit bijvoorbeeld bij keuring een probleem.
Het voorkomen van sterretjes is lastig, maar het voorkomen van grotere problemen heb je wel zelf in de hand, door het snel op te laten lossen. Afhankelijk van je verzekering, is reparatie vaak snel te regelen.

3. De aanrijding

Vaak wat grotere problemen en grotere schade worden veroorzaakt door een aanrijding. Dit kan heel ernstig zijn, maar ook voor “slechts” lichte blikschade zorgen. Hoe dan ook, een aanrijding is vaak complexer dan de andere schadegevallen die we noemden omdat:
- Hier anderen bij betrokken kunnen zijn
- De schade ernstiger kan zijn
- Een schuldvraag/kwestie aan de orde kan zijn
In het geval van een aanrijding is het allereerst zaak om jezelf en de eventuele ander veilig te stellen en rustig te blijven, zodat wat afgehandeld moet worden op de juiste manier gebeurt.

Schade voorkomen
Schade voorkomen willen we allemaal, maar wij weten ook dat de waan van de dag overheerst zodra je op maandag in de auto/ bedrijfswagen stapt. Toch is het alert zijn tijdens auto rijden en het oplettend deelnemen aan het verkeer de beste manier om schade te voorkomen.


Laden
Laden